מטרות החוק המוצע והצורך בו
1 . מי שמוגדר כילד לפי הוראות סעיף 238 בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה- 1995] (להלן- החוק), מזכה את הוריו בתוספת בעדו [שעה שלהורה משתלמות גמלאות דוגמת קצבת הנכות הכללית או קצבת הזיקנה].
ברם, הגדרת ילד שבסעיף 238 לחוק, מגבילה את גיל ה"ילדות" לעניין זה ל- 22.
המגבלה האמורה יוצרת קושי במקרים מסויימים, שעה שלילד מלאו 22 שנים טרם שסיים את שירותו הצבאי .
מוצע לבטל את מגבלת הגיל האמורה, ולהחיל את הגדרת ילד על כל מי שלו מלאו לו 24 שנים, וטרם סיים את שירותו הסדיר, ובלבד שמדובר בשירות שעד 36 חודשים.
2. סעיף 310 בחוק עוסק בתשלום מענק פטירה.
ככלל, מענק הפטירה ניתן לבן/בת הזוג של הנפטר ובאין בן זוג, לילדו, כמוגדר בסעיף 238 לחוק. המענק משולם רק לגבי אדם שטרם פטירתו שולמה לו אחת הגמלאות הנזכרות בסעיף 310, והן אינן כוללות את תוספת התלויים המשתלמת בעד אדם לפי סעיפים 200 ו- 244, וכן את הגמלה המשתלמת בעד ילד לפי הוראות סעיף 238 או 221 [ילד נכה]. עתה מוצע להכליל גם את הגמלאות האמורות במסגרת הגמלאות המזכות את שאירי המנוח במענק.
3. סעיף 320(א) לחוק, דן בגמלאות כפל וקובע כי לא תשולם תוספת לקצבתו של פלוני, בזכותו של אדם אחר המקבל קצבה בעצמו, או לשני בני אדם או יותר בזכותו של אדם אחד.
לעיתים קורה כי זכאותו של אדם לקצבה מתבררת בדיעבד, לאחר ששולמו עבורו תוספת לקצבת בן זוגו או הורהו.
כך, למשל, מקרה בו אישה נשואה ששולמה בעדה, לפי סעיף 244 לחוק, תוספת לקצבת הזקנה ובדיעבד מתברר כי צברה תקופת אכשרה כעובדת מבוטחת והיא זכאית, בעד אותה תקופה, לקצבת זקנה לפי סעיף 244 לחוק.
לפיכך, מוצע לקבוע בסעיף 320 לחוק, כי במידה ושולמה בעד אדם תוספת לקצבה, בעבור תקופה מסוימת, ובדיעבד מתברר שאותו אדם זכאי בעצמו, בעד אותה תקופה, לקצבה- יופחת מסכום הקצבה שתשולם לזכאי, סכום תוספת הקצבה אשר שולמה בעדו, בעבור אותה תקופה.
עוד מוצע לקבוע כי על סכום תוספת הקצבה אשר יופחת מהקצבה בנסיבות האמורות, יחולו הוראות סעיף 315(ד) לחוק, החל על החזר גמלאות ששולמו בטעות או שלא כדין.
השפעת החוק המוצע על תקציב המדינה, תקן המשרד, וההיבט המינהלי
עלות תיקון סעיף 238 נאמדת בכ-3.5 מליוני ₪ בשנה.
עלות תיקון סעיף 310 נאמדת בכ- 19 מליוני ₪ בשנה, אך אנו צופים ירידה הדרגתית בעלות, הואיל ומספר בנות הזוג המזכות בתוספת לקצבת הזקנה של בן זוגן- הולך ופוחת.עם השנים תהינה כל הנשים זכאיות לקצבה בזכות עצמן, בין כמבוטחות ובין כעקרות בית, וממילא מענק הפטירה ישולם עבורן ככאלה.
ולהלן נוסח הצעת החוק-
חוק הביטוח הלאומי (תיקון סעיפים 238, 310 ו- 320),
התשס''ט-2008
|
תיקון סעיף 238 |
1. |
בסעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן – החוק העיקרי), בהגדרה "ילד"- |
|
|
|
(א) |
בפיסקה (3)-
(1) ברישה, במקום המלים "לא מלאו להם 22 והם" יבוא "לא מלאו להם 24 הם אחד מאלה";
(2) בפסקת משנה (ג), לפני "לומדים" יבוא "לא מלאו להם 24 והם". |
|
|
|
(ב) |
פיסקה (5)- תמחק; |
|
תיקון סעיף 310
|
2. |
בסעיף 310(א) לחוק העיקרי אחרי פסקה (א) יבוא-
"(א1) נפטר אדם ששולמה בעדו תוספת תלויים לפי סעיפים 200 או 244, ישולם למבוטח לו השתלמה תוספת התלויים כאמור, מענק בסכום השווה לסכום הבסיסי.
(א2) נפטר ילד נכה כהגדרתו בסעיף 221, או ילד כהגדרתו בסעיף 238, ישולם למי שהשתלמה גמלה בעד הילד כאמור, מענק בסכום השווה לסכום הבסיסי.". |
|
תיקון סעיף 320 |
3. |
בסעיף 320 לחוק העיקרי אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) לזכאי לקצבה, בעד התקופה שבעדה שולמה בזכותו תוספת קצבה, יופחת
מסכום הקצבה שהוא זכאי לה, סכום תוספת הקצבה ששולמה בזכותו כאמור, ובלבד שבתקופה בעדה שולמה בזכותו תוספת הקצבה, התגורר הזכאי עם מי ששולמה לו התוספת; על סכום תוספת הקצבה שיופחת כאמור, יחולו הוראות סעיף 315(ד), בשינויים המחוייבים". |
|
תחילה
ותחולה |
4. |
תחילתו של חוק זה ביום _________ (להלן- יום התחילה), והוא יחול על גמלה המשתלמת בעד יום התחילה ואילך |