מבדידות לשייכות - מתבגרים מתנדבים מסייעים למתבגרים נפגעי נפש
(מס' 131)

סוג פרסום:
מחבר :
ד"ר מייק נפתלי, פרופ' גיורא רהב, ד"ר אהרן יורק
מועד פרסום :
02/2009
הורדה מבדידות לשייכות - מתבגרים מתנדבים מסייעים למתבגרים נפגעי נפש (pdf)

דוח הערכה, המסכם את התוכנית הניסיונית "מבדידות לשייכות" – מתבגרים מתנדבים מסייעים למתבגרים נפגעי נפש.

התוכנית קיבלה סיוע מהמוסד לביטוח לאומי באמצעות הקרן למפעלים מיוחדים בין השנים 2004 -2007.

התוכנית היא פרי יוזמה של ארגון "נדב" – המרכז הישראלי להכשרה ולניהול התנדבות נוער וצעירים – והיא מהווה תוכנית דגם שמטרתה להעניק תמיכה חברתית לבני נוער המאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים  ולסייע להם להשתלב מחדש בחברת בני נוער לאחר האשפוז. התוכנית פעלה בשיתוף עם בית חולים נס ציונה, בית חולים אברבנאל,  בני נוער מתנדבים מבתי הספר "אלון" ברמת השרון ו"קלעי" בגבעתיים  ומתנדבים בוגרים צעירים שפעלו כמדריכים מלווים.

בעשור האחרון אנו עדים לשינויים בתפיסה הטיפולית-קהילתית בחולי נפש בכלל ובילדים ובנוער בפרט. מושם דגש על איתור ומניעה, על אשפוז ושיקום קהילתי, על טיפול במרפאה  ועל מנגנונים להחזרת החולה לחברה. הכוונה היא ליצור חוויה מתקנת בזמן האשפוז ולהביא להיערכות החברה לקלוט את החולה בחזרתו הביתה.

מחקרים שחקרו התנדבות בני נוער הצביעו על תקופת ההתנדבות כחוויה מעצימה, חיובית ומשמעותית. לעתים קרובות פעילות התנדבות כרוכה בפיתוח כישורים ומיומנויות חדשים, ביחס חיובי מן הסביבה, בשיפור הדימוי העצמי ובסיפוק עצמי. מתוך מניעים של עזרה לזולת חברו המרכז הישראלי של התנדבות הנוער עם בית ספר תיכון אלון להוציא לפועל פעילות פרו-חברתית.

במסגרת הפרויקט נחשפו בני הנוער מאושפזים לפעילותם של המתנדבים. 54 מתנדבים בני נוער בני 18-16 פעלו בתוכנית בבית החולים נס ציונה ובאברבנאל, בליווי קבוצה מחויבת של מתנדבים בוגרים צעירים לאחר שירות צבאי, שהשקיעה רבות כמדריכים מלווים לבני הנוער המתנדבים. 

הן התצפיות במחלקות והן השיחות עם המטופלים אישרו את דיווחי המתנדבים, כי המפגשים נחוו לא רק כנעימים ומהנים אלא גם כגורם שחיזק את ביטחונם של המאושפזים ואת אמונם ביכולתם לתקשר עם בני נוער אחרים. כאשר נפגשו המטופלים עם בני הנוער המתנדבים בפעילויות השונות, כגון משחקי ספורט ופעילויות היצירה, הם יכלו להשתלב וליהנות מפעילויות אלה כבני נוער רגילים ולקחת פסק זמן מההתעסקות היום יומית במצבם הנפשי/בריאותי. העובדה כי המתנדבים היו בני הנוער ולא אנשי המקצוע סייעה למטופלים לקבל את העזרה המושטת להם בפחות חשש. גם למתנדבים עצמם ההתנדבות נמצאה כתורמת תרומה של ממש וצוותי המחלקות הביעו את הערכתו הרבה לעבודתם.