מרכז יום לטיפול בעברייני מין בקהילה
(מס' 138)

סוג פרסום:
מחבר :
ד"ר יעל אידיסיס וד"ר מלי שחורי
מועד פרסום :
12/2009
הורדה מרכז יום לטיפול בעברייני מין בקהילה (pdf)

אנו שמחים להגיש לעיונכם דוח מחקר המסכם את התוכנית "מרכז יום לטיפול בעברייני מין בקהילה".

המיזם הוא פרי של דיונים מקצועיים ממושכים ושל שיתוף פעולה בין צוות יזמים מעמותת קל"ת (קרימינולוגים לפעילות תקון) לשירות מבחן למבוגרים, שירות המבחן לנוער, רשות חסות הנוער במשרד והרווחה והרשות לשיקום האסיר. הקמת המרכז נבעה מתוך צורך חברתי חיוני למנוע עבריינות מין ומתוך הבנה שטיפול ושיקום של עברייני מין בקהילה אפשרי על ידי הקניית דפוסי התמודדות חלופיים. המרכז פעל במתכונת ניסיונית בין השנים 2005-2008 והוא היווה מרכז יחיד מסוגו בארץ שסיפק מענה לאוכלוסיית עברייני המין. את התוכנית מימנו הקרן למפעלים מיוחדים של ביטוח לאומי, משרד הרווחה והרשות לשיקום האסיר, הפעילה אותה עמותת קש"ת (קידום שירותי תקון), והיא לוותה בידי שני צוותים שהוקמו לצורך הפעלה ומעקב - ועדה מקצועית וועדת היגוי.

הדוח מציג את אופן ההתארגנות, מאפייני האוכלוסייה, בדיקות ההתאמה שהתבצעו לפני כניסתם של המטופלים למרכז, מרכיבי התוכניות השיקומיות, יעילות הטיפול, בירור תחושות המטופלים לפני הגעתם למרכז ובמהלך שהותם, הערכת אנשי הצוות, שיתוף הפעולה עם גורמים הקהילה ועוד. הדוח גם מסכם מערך של התערבויות שיקום בקהילה לעברייני מין מבוגרים ברמת סיכון בינונית בני 18 ומעלה: מי שהורשעו לצו מבחן ובהחלטה שיפוטית נקבע תנאי של טיפול למשך שנה אחת לפחות, מי שנשפטו ואפשר להתנות את הטיפול בהם למשך שנה אחת לפחות, ומי ששהו במאסר, בעלי התניה שיפוטית של ועדת שחרורים

המרכז הצליח ליישם ולפתח מערך של פעילויות המכוונות לחזרה למעגל החיים ועבודה הנורמטיביים תוך הקפדה על שמירת ביטחון בחברה. בהדרגה ותוך סיוע של המרכז, המטופלים גייסו כוחות ודרכי התמודדות יעילות עם קשיים ועם גורמי סיכון. התוכנית המדורגת הכינה את המטופלים להשתלבות בקהילה תוך מעקב וקשר רציף עם המרכז.

על המטופלים להוסיף ולקיים קשר עם המרכז כדי לשמר את ההישגים הטיפוליים לאורך זמן ולהמשיך להשתמש בו כעוגן וכמקור תמיכה להמשך ההתמודדות.

אנו תקווה שרשויות המעורבות בחקיקה יקדמו במהרה חקיקה של החוקים המשלבים בין ענישה לבין טיפול. כך אנו מקווים שעברייני מין היכולים להשתקם יזכו לשיקום, יתמידו בטיפול, יצליחו להתמודד עם הדחפים, הלחץ, המתח והחרדות,יגייסו כוחות ודרכי התמודדות יעילות ויפגינו ריסון עצמי ומודעות לגורמי סיכון – ושמגמה זו תישמר לאורך זמן.

תקוותנו שהמחקר יעלה את המודעות של השופטים בבתי המשפט לגבי האופציה הטיפולית הקיימת בעבור עברייני מין במרכז.