60+ – קידום פעילות גופנית בקרב מבוגרים
(מס' 161)

מחבר :
פרופ' ישעיהו הוצלר
מועד פרסום :
03/2016
הורדה 60+ – קידום פעילות גופנית בקרב מבוגרים (pdf)

דוח מחקר הערכה המסכם את פיתוח התוכנית הניסיונית לקידום פעילות גופנית בקרב מבוגרים.

בעשור האחרון אגף הקרנות עוסק בפיתוח תוכניות לקידום אורח חיים בריא בקרב מגוון אוכלוסיות. בשנת 2008 אושרה התוכנית לקידום פעילות גופנית בקרב מבוגרים, התוכנית קיבלה סיוע מהקרן למפעלים מיוחדים בביטוח הלאומי ומאש"ל-ג'וינט ופעלה בשנים 2012-2009 באמצעות החברה למתנ"סים ב-12 יישובים בארץ.

במסגרת התוכנית הוכשרו במתנ"ס כ-20 רכזים וכ-200 מתנדבים שהפעילו באמצעות מדריכים מומחים מערך של ענפי  ספורט ופעילות גופנית לבני 60 ויותר – יוגה, פלדנקרייז, מחול והליכה נורדית, כמו גם ספורט עממי – קבוצות הליכה, פטאנק (סוג של משחק כדור) ושימוש במכשירי כושר בטבע. נוסף על הפעילות הגופנית התקיימו סדנאות ואירועים קהילתיים בנושאי בריאות ותזונה נבונה.

ייחודה של התוכנית התבטא גם בהכשרתם של המתנדבים לאיתור צורכי קבוצת הגיל הזו, לשיווק הפעילות ולפיתוח תוכניות, במקביל להשתתפותם כמנחים של פעילות ספורט עממי בקהילה.

את התוכנית הוביל מנהל תחום אזרחים בוגרים בחברה למתנ"סים בסיוע שתי רכזות מחוז, שכל אחת מהן ליוותה שישה יישובים. מחקר ההערכה נעשה בידי ד"ר ישעיהו (שייקה) הוצלר מהמכללה האקדמית וינגייט, שליווה את התוכנית מראשיתה וסייע בגיבוש הגדרת תפקידי המתנדבים והרכזים ובפיתוח תחומים להטמעה. צוות המחקר כלל גם את מוד רובינשטיין ורונית שמש מאילן מרכז הספורט לנכים ברמת גן, ואת ד"ר שרון ברק ממרכז רפואי על שם ספרא, בית החולים תל השומר. ממצאי המחקר מלמדים כי התוכנית השיגה את מרבית יעדיה: מספר המשתתפים הפעילים גדל, שיעורי ההתמדה גדלו ונוספו תחומי ספורט.

בעקבות המחקר הוחלט על תוכנית הטמעה: הרחבת הפעילות גם ליישובים ערבים ולקבוצות נוספות, כגון תובעי גמלת סיעוד שנדחו, זקנים בודדים ובני 75 ויותר. תוכנית ההטמעה אושרה ופעלה בסיוע הקרן למפעלים מיוחדים בשנים 2015-2013, וגם היא נחלה הצלחה: השתתפו בה כ-1,300 איש בני 80-60 מקבוצות אוכלוסייה שונות, ובאירועים בקהילה השתתפו  4,750 איש. בהמשך נוספו תחומים כגון ריקודים סלוניים, יוגה צחוק, טאי-צ'י וטניס שולחן. המתנדבים סייעו לקבוצות מודרות – אלמנות, גרושות, בודדים ומבוגרים עם מוגבלות – להשתלב בפעילות, וזו סיפקה להם תחושות של שייכות, משמעות ומחויבות.

במסגרת האירועים בקהילה התקיימו הרצאות של נציגי קופות חולים בנושאים של אורח חיים בריא ונוצרו שיתופי פעולה עם תוכנית עיר פעילה ובריאה, עם מכללות לרפואה אלטרנטיבית ועם ארגונים פרטיים כגון חברות סיעוד במטרה להכשיר מטפלות להפעלה גופנית של קשישים מרותקים לבית. כמו כן פותחו מנגנוני שימור לתוכנית בכל קהילה על-פי מאפייניה, שהבטיחו את המשכיותה.