14 - דברי הסבר

תהליך השיקום המקצועי כולל סיוע לנכים באבחון, הכוונה והכשרה מקצועית. בתקופת השיקום משולמים במקרים מסוימים דמי שיקום לכיסוי הוצאות מחיה וכן הוצאות שונות הקשורות בלימודים: שכר לימוד ואבחון, אש"ל ושכר דירה. כמו כן ממומנים מכשירי עבודה מיוחדים הדרושים לצורך התאמת העבודה לנכה.

זכאים לשיקום מקצועי:

 1. החל ב-1954 זכאי לשיקום מקצועי נפגע עבודה, שנקבעה לו דרגת נכות של 10% לפחות, אשר אינו מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת או לכל עבודה מתאימה אחרת והוא מתאים לשיקום.

2. החל ב-1968 זכאים לשיקום מקצועי גם אלמן/נה הזכאים לקצבאות תלויים או שאירים, אם הם חסרי מקצוע או זקוקים להסבה מקצועית עקב התאלמנותם, והם מתאימים לשיקום ואינם זכאים להכשרה על פי חיקוק אחר.

3.  החל ב-1971 זכאים  לשיקום מקצועי גם נפגעי איבה: נכים, הורים שכולים, אלמנות ויתומים. הם זכאים גם לסיוע בשירותי רווחה, לייעוץ ולטיפול בבעיות הנגרמות כתוצאה מהפגיעה.

4.  החל ב-1974 זכאים לשיקום מקצועי גם נכים כלליים, שנקבעו  להם אחוזי נכות רפואית של 20% לפחות ושאינם מסוגלים לעסוק בעבודתם הקודמת או בכל עבודה מתאימה אחרת והם מתאימים לשיקום.

במסגרת השיקום ניתן גם סיוע כספי כגון מקדמות (בכל הענפים האמורים), הלוואות (נפגעי איבה), מענקים (נפגעי עבודה ואיבה) והיוון (נפגעי עבודה).

נתונים על תשלומים  לשיקום מופיעים בפרק זה ובפרקים הענפיים, זאת משום שבמאזן המוסד הם נכללים בענפים המתאימים.

תהליך השיקום מיועד להשיג מטרות שונות בהתאם לצורכי המשתקם, כגון הכנה לעבודה בשוק החופשי, טיפול ברווחה, ייעוץ קצר מועד, הפניה לשירותים בקהילה  ועוד.

הנתונים השנתיים על המשתקמים לפי מטרת הטיפול הם ממוצע חודשי לכל שנה.

לעיתים הטיפול מופסק טרם סיומו, למשל כאשר המשתקם אינו מתמיד בלימודיו. טיפול שהסתיים מוגדר על פי אופן הסיום בהתאם למטרת הטיפול שהושגה.