13 - דברי הסבר

אסירי ציון בשנת 1992 נכנס לתוקף חוק התגמולים לאסירי ציון ולבני משפחותיהם. עד אז שולמו תגמולים מכוח הסכמים עם האוצר. לפי חוק זה תושב ואזרח ישראל, שהוכר כאסיר ציון על ידי הרשות המאשרת במשרד הקליטה, ואשר ועדה רפואית קבעה כי הוא נכה, זכאי לתגמולים האלה:

תגמול נכות – אסיר ציון נכה, שועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות בשיעור של 10% לפחות או 25% לפחות בהתאם לחוק זכאי לתגמול קבוע. סכום התגמול מחושב באחוזים ממשכורתם של עובדי מדינה.

תגמול ל"נכה מחוסר פרנסה" – אסיר-ציון נכה, שהכנסתו (לרבות הכנסת בן זוגו שאינו חי בנפרד ממנו), אינה עולה על סכום קצבת הזיקנה, זכאי לתגמול בגובה מחצית התגמול העיקרי המגיע לו כנכה, בתוספת גמלה להבטחת הכנסה  המינימלית  לפי הרכב משפחה.

תגמול ל"נכה נצרך" – אסיר ציון נכה, שנקבע שאינו מסוגל להשתכר כדי מחייתו מחמת מחלתו, זכאי לתגמול כדלקמן: מי שוועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות של 25%  עד 49% מקבל תגמולים כמחוסר פרנסה; מי שוועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות של 50% עד 100%, מקבל תגמול המחושב באחוזים ממשכורתם של עובדי מדינה וכן תוספת באחוזים מן התגמול העיקרי בהתאם לדרגת נכותו.

בשנת 1998 תוקן חוק אסירי ציון בתחולה מ-1.1.99, ולפיו בוטלו ההגדרות של נכה "מחוסר פרנסה"  ו"נכה נצרך" ונוספה הגדרה של  "תגמול לפי הכנסה". תגמול זה משולם לאסיר ציון, בין שהוא נכה  ובין שלא, בהתאם למבחן הכנסות המוגדר בחוק. עוד נקבע, שאלמן או אלמנה של אסיר ציון שנפטר יהיו זכאים לתגמול בגובה של 60% ממה שקיבל אסיר ציון בחייו.

תגמול לבני משפחה של אסיר ציון שנמצא במאסר – ניתן עד לגובה ההכנסה המינימלית המובטחת, ומותנה בגובה ההכנסה של בני המשפחה ובמספר התלויים.

תגמול לבני משפחה של הרוג מלכות – בני משפחה של הרוגי מלכות (שהוכרו על ידי הרשות המאשרת במשרד הקליטה) זכאים לתגמולים בשיעורים ובתנאים שנקבעו בחוק משפחות החיילים.

חסידי אומות העולם החל בשנת 1995 משלם המוסד תגמול לחסידי אומות העולם לפי חוק. עד למועד זה שולמו תגמולים מכוח הסכם עם האוצר. חסיד אומות העולם הוא מי שהוכר בידי רשות הזיכרון "יד ושם" והוא יושב בישראל.