נתונים לציון חצי שנה מתחילת המלחמה


תאריך פרסום: 02.04.2024

כמעט חצי שנה מאז תחילת המלחמה: 814 חללים אזרחים מאירועי טרור, 39 מתוכם ילדים

הביטוח הלאומי מדווח כי עד היום, כמעט חצי שנה לאחר תחילת המלחמה ולאחר הטבח של השבעה באוקטובר, 814 אזרחים נרצחו בפעולות טרור.

יש לציין כי הביטוח הלאומי מטפל באזרחים בלבד ולא בכוחות הביטחון הכוללים כוחות צבא, משטרה, כיתות כוננות וכיו"ב.

מתוך 814 חללים,

  • 5 חללים הם תינוקות בגילי 0–5. 3 מתוכם מתחת לגיל 3.
  • 5 חללים הם ילדים בגילי 6–10.
  • 29 חללים הם ילדים בגילי 11–18.

סה"כ נרצחו 39 ילדים מתחת לגיל 18.

  • עד כה, הביטוח הלאומי שילם כ-19,327,574 ₪ מענקי סיוע למשפחות הנרצחים, כגון מענק לוויה, מענק התאלמנות, מענק אבל ומענק קבורה. יש לציין כי סכומים אלה אינם כוללים את הגמלאות השוטפות למשפחות החללים, אלא מדובר במענקי סיוע ראשוניים בלבד.
  • נוסף על כך, נכון להיום הביטוח הלאומי שילם לכ-65,032 נפגעי איבה אזרחים (כאמור, לא כוחות ביטחון) שטופלו על ידי הביטוח הלאומי וביניהם גם נפגעי הטרור, הן ממתקפת השבעה באוקטובר, ניצולי מסיבות הנובה ונפגעים מפיגועים וממטחי רקטות בצפון ובדרום, והן משפחות החטופים ואלה ששבו משבי חמאס.

סך התשלומים שהועברו עד כה לנפגעי האיבה על ידי הביטוח הלאומי הוא כ-1,020,418,857 ₪.


כחלק מהליווי של נפגעי האיבה, הביטוח הלאומי יוצר קשר עם המשפחות ועם הנפגעים דרך עובדות השיקום של הארגון, מקיים מפגשים, מפגשי זום וכיו"ב, כדי לסייע בתקופה מורכבת זו וכדי להנגיש את הזכויות הרבות הקיימות להם במסגרת האובדן הקשה שאותו הם חווים.

כמו כן, הביטוח הלאומי פועל מול ניצולי המסיבות של השבעה באוקטובר באופן ממוקד כך שכל נפגע מקבל טיפול בהתאם למקום מגוריו, בסניף הקרוב לביתו. זאת ועוד, במהלך חודשים אוקטובר ונובמבר עובדי הביטוח הלאומי יזמו שיחות באופן אקטיבי עם 3,702 ניצולי המסיבות, כאשר 3,693 מתוכם הוכרו כנפגעי איבה, קרי 99.8%. יש ניצולים נוספים שהביטוח הלאומי מנסה ברגישות ליצור עימם קשר, אך אלה לא ענו או שלא רצו סיוע, והמעקב יימשך בהתאם למצבם ולרצונם ומתוך מטרה לסייע.

מלבד זאת, עובדי הביטוח הלאומי נמצאים בקשר שוטף עם מפיקי המסיבות ומגיעים פעמיים בשבוע למתחמים שנפתחו עבור הניצולים בכוכב הים ובחוות רונית לטובת עזרה ומיצוי זכויות.

החל מחודש ינואר – עובדי הביטוח הלאומי מגיעים כל שבוע וככל שיידרש ליריד שיזמו מפיקי המסיבות במועדון הטראסק שבנמל תל אביב.

כמו כן, התקיימו מספר מפגשי זום אליהם זומנו כל נפגעי המסיבות לצורך הסבר על ההליך לטובת קבלת גמלה, וכן על נוהל חרדה המאפשר טיפולים נפשיים במקרים של טראומה במימון הביטוח הלאומי.

הביטוח הלאומי זיהה את הצורך בהכוונה גם להורים של ניצולי המסיבות ויקיים איתם היום מפגש מקוון לטובת הסבר, מיצוי זכויות וכיו"ב.

כדי להנגיש את הזכויות ככל הניתן, הביטוח הלאומי הקים באתרו הרשמי אתרים ייעודיים לפי קהלי יעד: משפחות החטופים, ניצולי המסיבות, משפחות החללים וכו'.

כחלק מהנגשת הזכויות הועלה לאתר טופס מקוצר לבקשה לגמלה המבקש פרטים בסיסיים כדי להקל ככל הניתן על ההליך שאותו הביטוח הלאומי מחויב לקיים על פי חוק התגמולים. כמו כן, נשלח סרטון המסביר לנפגעי הטרור את ההליך ואת הרציונל שבו.

הוקם מייל ייעודי לשאלות של ניצולי המסיבות ושל המשפחות שלהם: pniutpartysurvivors@nioi.gov.il

הביטוח הלאומי גם הקים קבוצות תמיכה להורים שכולים ברחובות, כפר סבא, חדרה, חיפה, באר שבע ועוד, קבוצות תמיכה להורים לילדים קטנים וקבוצות תמיכה לניצולים שחוו טראומה במהלך שימוש בסמים משני תודעה והתאמת הטיפולים למצב זה. הורחבו המענים בטיפול לנפש ל-36 מפגשים טיפוליים למי שזקוק לכך וכן סל טיפולים משלימים לניצולי המסיבה, המאפשרים מגוון רחב של טיפולים משלימים עד 6000 ₪ בשנה, בהתאם לרפורמת 'נפש אחת'.

צביקה כהן, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי ממשיך לעבוד מסביב לשעון כדי לתת מענה ולפעול בצורה היצירתית ביותר כדי לתת מענים ולצמצם בירוקרטיה. צריך לזכור שהביטוח הלאומי כפוף להוראות החוק ולעיתים יש התנגשות בין הרגש והכאב הנורא לבין מה שעובדי הארגון מחויבים לו. עם זאת, חשוב שכל מי שפונה אלינו ידע שאנחנו קמים כל בוקר עם תחושת שליחות ומחויבות ציבורית ונהפוך כל אבן כדי לעזור, לחבק, לסייע וללוות את הפצועים והמשפחות השכולות מעתה ואילך".