הביטוח הלאומי בניצחון ענק מול חברות הסיעוד


תאריך פרסום: 05.01.2026

הביטוח הלאומי בניצחון ענק מול חברות הסיעוד שביקשו מבג״צ שלא לאפשר לזקנים סיעודיים גמלה בכסף כאשר הזקנים לא קיבלו מהם שירות.

בשעה זו בג״צ המליץ לחברות הסיעוד למשוך את העתירה של חברות הסיעוד נגד המדינה והביטוח הלאומי המאפשרים תשלום כספי לזקנים סיעודיים כאשר אינם מקבלים שירות מחברות הסיעוד הביטוח הלאומי לאורך השנים, ולאחר שחברות הסיעוד מנסות שלא להעביר מכרז סיעוד המבקש, בין היתר, להטיל סנקציות על החברות באם לא ינתנו שירותים לאזרחים הותיקים הסיעודיים - מעביר כספי הגמלה בכסף במצבים בהם הקשישים לא קיבלו שירות כדי להבטיח את זכאותם.

כאמור, בחודשים האחרונים חברות הסיעוד עתרו לבג״צ בבקשה לאסור על הביטוח הלאומי העברה של כספי הזכאות לזקנים באין שירותים זמינים.

לדיון הגיעו סגן יו״ר הכנסת אליהו רביבו, נציגי עמותות ׳נכה לא חצי בנאדם׳ ועמותת ׳מטה מאבק הסיעודיים׳ שתמכו בהחלטת הביטוח הלאומי והבטחת הזכויות של הסיעודיים.

יצויין, ישנם כ-390 אלף זכאים לקצבת סיעוד כאשר כ-50% מטופלים על ידי בני משפחה - הדבר המעיד על היעדר שירותים זמינים ומטפלות סיעודית מוכשרות לזכאים.

סגן בכיר ראשון ליועץ המשפטי, עו״ד כפיר אמון שייצג את הביטוח הלאומי ציין שהחברות ניסו להגביל את שיקול הדעת של הביטוח הלאומי כדי ״לגזור קופון״ ולמנוע את טובת הסיעודי בהענקת טיפול מתאים, כאשר הם בעצמם יודעים שזקנים לא קיבלו את מלוא השעות שאושרו להם או קבלת מטפלים שעברו הכשרה מתאימה וכיוב׳. ״במקום שהחברות ישפרו את השירות מול הזכאים הן תוקפות כל יוזמה לשיפור וייעול הסיוע של הביטוח הלאומי״.

זאת ועוד, אמר אמון, ״ניתן ללמוד על מחסור בשירות של החברות מכך שיש מאות אלפי זכאים בעוד חברות הסיעוד נסגרות ולכן אין מטפלים.

הביטוח הלאומי שם את זכויות האזרחים בראש מעייניהם ופועל בהלימה למציאות העובדתית בה אין מטפלות סיעודיות בייחוד בפריפריה ומשבר הקורונה והמלחמה רק העצימו את הצורך בסיוע והעברת הזכאות למי שלא קיבל טיפול מהחברות״.


הרכב השופטים בראשות הנשיא עמית ציינו כי יש להותיר את שיקול הדעת ביידי הביטוח הלאומי, שאינו עובר על החוק, אלא מתאים את השיקול דעת למציאות העובדתית ולצרכים של הזקנים במדינת ישראל - וטוב יעשו חברות הסיעוד אם ימחקו את העתירה.

עו״ד כפיר אמון ציין בסוף הדיון ש״החברות שגוזרות קופון ציבורי על חשבון הקשישים הגיע לסיומו והתקדמנו צעד נוסף לעבר צדק חברתי וציבורי לאוכלוסיית הקשישים בישראל וכיבוד רצונם כפי שראוי שיעשה בחברה מתוקנת״

מי שכיהן כיו"ר הוועדה לעובדים זרים ח"כ אליהו רביבו: הגיע הזמן שחברות הסיעוד ידעו שתכלית החוק היא להגן על הסיעודיים ולא להעמיק את כיסם העמוק בין כה וכה של חברות הסיעוד. אני מקבל בחום את המלצת השופטת שטייניץ להמשיך לקדם את הצעת החוק שלי שברירת המחדל לזכאי הגמלה תהיה מימוש זכותם בכסף בשיעור מלא.

מנהלת אגף הסיעוד נטלי גבאי: ״עובדי ועבודות הביטוח הלאומי מקבלים מידי יום פניות של ניצולי שואה וזכאים סיעודיים נוספים על כך שאינם מקבלים שירות לו הם זקוקים בשעה זו. הביטוח הלאומי הוא הלובי של הציבור ומחובתו להגן על זכויות האזרחים ולשמור על כך שיזדקנו בכבוד. ניצחון זה הוא מהותי וחשוב להמשך שירות טוב ויעיל עבור הסיעודיים בישראל״

אלכס פרידמן מייסד ויו״ר ארגון ״נכה לא חצי בן אדם״שהצטרף כידידי בית המשפט לעתירה:

נצחון גדול לטובת הסיעודיים בישראל, כמו תמיד עמדנו לצד החלשים בחברה על מנת לאפשר לאזרחים הותיקים הסיעודיים, את חופש הבחירה ואופן הטיפול בהם. אנו שמחים שבית המשפט העליון קיבל את עמדתנו ודחה העתירה של חברות הסיעוד. תודה רבה לעו״ד דפנה פודור ועו״ד מאיה בנדס על עבודתם החשובה וייצוג הארגון בעתירה״.

יצויין, בימים אלה, לאחר ניצחון הביטוח הלאומי על חברות הסיעוד בבית המשפט המחוזי בו נסו ללא הצלחה לתקוף את המכרז המבקש להכניס הכשרות למטפלות, הבטחת טיפולים לסיעודיים, סנקציות באם אין טיפול ושמירה על זכויות הסוציאליות של מטפלות הסיעוד - בימים האחרונים החברות סיעוד הגיש ערעור גם על פסיקה זו.